Helsingin Vieraskoti

Vieraskodin uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Pertti Saarela

Kuluva vuosi tuo tullessaan merkittävän muutoksen Helsingin Vieraskodin toimintaan ja historiaan, sillä yli 40-vuotisen uran järjestössä tehnyt toiminnanjohtaja Jokke Komulainen jää ansaitusti viettämään eläkepäiviään kesän lopulla. Uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Oulusta pääkaupunkiin muuttava EMBA, sosinomi ylempi, Pertti Saarela, 50 v. ”Johtajan paikalle siirtyminen tarkoittaa aina monen suurennuslasin alla olemista ja tällä kertaa täytettävät saappaat Joken mittavan uran jälkeen ovat kyllä valtavat”, toteaa Saarela ja jatkaa, ”Toki en voi Jokeksi muuttua, mutta lupaan kyllä jatkaa samoilla suuntaviivoilla ja vankan toimintahistorian mukanaan tuoman osaamisen virrassa – toki uusia tuulia tulee vääjäämättä mukana ja koenkin, että muutosta ei voi eikä pidä välttää, vaan organisaation tulee herkällä korvalla aistia niin asiakkaiden kuin myös ympäröivän yhteiskunnan tarpeita ja pyrkiä niihin mahdollisimman hyvin vastaamaan”.

 

 

Saarela siirtyy Helsingin Vieraskotiin Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtajan tehtävästä. Kolmetoistavuotisen Punaisen Ristin työrupeaman aikana Pertti on perustyönsä ohella toiminut lukuisissa toiminnan kehittämisen projekteissa, joista ehkä merkittävin on ollut järjestön ensiapukoulutustoiminnan yhtiöittäminen. Muutaman vuoden takainen turvapaikanhakijoiden värittämä ajanjakso on jäänyt niin ikään hyvin mieleen: 

Parin viikon aikana rakennettiin tyhjästä satojen ihmisen majoittamiseen soveltuva vastaanottokeskus ja sama kaava toistettiin vielä kymmenen kertaa eli kaiken kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa oli parhaimmillaan 11 turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta SPR Oulun piirin hallinnoimana”.

 

”Kaiken takana oli tarve ja halu auttaa niitä, joilla ei Suomessa ollut mitään – katto ensin pään päälle ja sitten pikku hiljaa muiden asioiden kimppuun. Tunnistan samoja periaatteita ja toimintatapoja tässä, niin kuin Vieraskodin toiminnassakin” Saarela niputtaa.

Pertti Saarela

Järjestöjen johtotehtävät ovat Saarelalle tuttuja jo ennen SPR:n ajanjaksoa. Hän toimi valtakunnallisen palveluntuottajajärjestön (nykyään yhtiön) Nuorten Ystävien yhteys- ja viestintäpäällikkönä vuosien ajan. Valmius kansainvälisiin avustustehtäviin on hankittu SPR:n delegaattikoulutuksessa ja työkokemusta ulkomailla toimimisesta löytyy viime vuodelta, jolloin Pertti oli puolentoistavuoden ”sapattivapaalla” Baronan palvelukeskuksessa,  Espanjassa, vastaten Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiakaspalvelukokonaisuudesta ajoneuvoverotukseen ja -rekisteröintiin liittyen: 

Olen ollut onnekas voidessani toimia monessa eri organisaatiossa ja varsin erityyppisien substanssien parissa. Jokainen organisaatio koostuu kuitenkin ihmisistä, joiden osaamisen, motivaation ja sitoutumisen kautta syntyy kokonaisuus, joka määrittelee sen, kuinka hyvin asiakkaiden tarpeisiin pystytään vastaamaan – viime kädessä jokainen yritys, yhdistys tai muu vastaava taho on olemassa tiettyä asiakasryhmää tai -ryhmiä varten. Näenkin johtajana toimimisen ennen kaikkea palvelutehtävänä, jossa oleellista on pyrkiä poistamaan muiden työntekijöiden työntekoa haittaavat esteet”, Saarela pohtii.

Helsinkiin muuttaminen on Pertille mieluisa muutos, sillä kaupunki on hänelle varsin tuttu – hän on asunut keskustassa muutaman kuukauden työkuvioissa ja vuosien aikana työmatkustanut säännöllisesti Oulun ja Helsingin välillä. Helsingin kulttuuritarjonta normaalioloissa on todella monipuolista ja Pertti onkin ahkera kulttuurinkuluttaja. Hänet voi löytää niin teatterista kuin hevikeikaltakin, elokuvista tai jäähallilta – joukkueista luonnollisesti Kärpät on ykkönen, mutta HIFK hyvä kakkonen. Vapaa-aika kuluukin enimmäkseen eri liikunnallisten aktiviteettien tai ruuanlaiton parissa. 

 

Olen äärimmäisen innostunut ja nöyrin mielin lähdössä luotsaamaan Helsingin Vieraskotia kohti tulevia haasteita. Yhtä lailla olen onnekas, koska koen että tätä työtä tehdään nimenomaan yhdessä osaavan henkilöstön kanssa, jokainen omilla vahvuuksillaan ja omalla merkittävällä panoksellaan. Eikä unohtaa sovi myöskään auttamaan sitoutunutta taustayhteisön hallitusta, puheenjohtaja vahvana keulakuvanaan. Me kaikki teemme varmasti parhaamme, jotta erittäin heikossa asemassa oleva asiakaskuntamme voisi kokea asumisensa meillä mahdollisimman mielekkäänä ja parempaa tulevaisuutta rakentavampana”, Saarela päättää.

Pertti Saarela, Jouko Komulainen, Tore Ahlgren ja Markus Österlund