Helsingin Vieraskoti

Vieraskoti ja Skotlannin Asunto ensin kohtaavat

Vieraskodin 140-vuotis juhlavuoden kunniaksi talon henkilökuntaa ja hallituksen jäseniä vieraili kesäkuussa Skotlannin Edinburghissä tutustumassa paikalliseen Asunto ensin -työhön. Suomen tapaan Skotlanti tekee uraauurtavaa Asunto ensin -työtä, ja Skotlannin työlle tunnusomaista on erityisesti traumatietoinen työote. Vieraskodin väki sai mahdollisuuden vierailla kolmessa eri organisaatiossa, jotka kaikki tekevät asunnottomuustyötä erilaisin painopistein. Turning Point Scotland, Simon Community Scotland ja Crisis Skylight Edinburgh esittelivät monialaista toimintaansa, ja vieraat saivat myös osallistua ruohonjuuritason työhön eri Simon Communityn yksiköissä. Tämän lisäksi viimeisenä vierailtu merkittävää ennaltaehkäisevää vaikuttamistyötä tekevä Crisis Skylight järjesti ryhmälle vierailun Skotlannin parlamenttiin.

Keskustelu paikallisten toimijoiden kanssa oli avointa ja inspiroivaa. Vaikka paikoin huomattavat yhteiskunnalliset eroavaisuudet johtavat erilaisiin järjestelyihin asunnottomuustyössä – jaetut arvot ja periaatteet loivat silti vankan yhteisen pohjan keskustelulle. Tietotaidon jakaminen rohkaisi tarkastelemaan omaa työtä uusin silmin. Ryhmän sisäisen keskustelun pohjalta tunnistettiin paljon jo olemassa olevia voimavaroja, mutta myös alueita, jotka voisivat hyötyä uusista näkökulmista.

Kaiken kaikkiaan siis erinomainen reissu, ja nyt jäädään odottelemaan kuka Skotlannista ehtii ensimmäisenä vastavierailulle!