Helsingin Vieraskoti

Asukkaan ääni

Syksyllä haastattelimme asukkaita heidän ajatuksistaan kodista, Vieraskodista ja tulevaisuudesta. Näistä vastauksista koostettiin video, joka esitettiin talon 140-vuotisjuhlassa. Koska asukkaiden ääni jää usein viestinnässä harmillisen vähälle, nyt onkin korkea aika tehdä ensimmäinen korjausliike. Seuraavassa otteita haastatteluista.

Mikä tekee kodin? Koetko tämän kodiksi?

 

”Minun kotini on yleensä se, että se on rauhallinen. Tunnen sen omaksi, siis ei tarvitse mitään lupia kysellä eikä muuta tollasta, ja nimi ovessa on tietysti ihan mukavaa.”

”Ei ole muutakaan. Siinä oli tyhjentävä vastaus.”

”Ihminen ite tekee kodin. Mä koen tämän Vieraskodiksi.”

”Kodin tekee rauha ja turvallinen olo. Hiljasuus välillä ja välillä meteli jos itte aiheuttaa. Koen todella kodiksi Vieraskodin.”

”Turvallisuus, viihtyvyys ja mukavuus.”

”Osalla tavalla koen ja osalla tavalla en. Koska kotini on muualla, mutta tämä on minun tämänhetkinen koti ja tulee aina olemaan ja viihdyn erittäin paljon tässä kodissani. Täällä on hienoja ihmisiä, hyvä ympäristö, hyvät työntekijät. Kaikki on minulle ainakin positiivisia.”

Mikä on parasta Vieraskodissa?

 

”Sijainti. Tää on keskellä kaupunkia, ja minä kun oon kaupunkilainen niin tykkään, kun täs on kaikki kävelymatkan päässä.”

”Tää tila missä tehdään taidetta.”

”Kaikki henkilökunta, tilat. Yllätyksenä tuli tämmöset aamupalat jotka on järjestetty, voi itse osallistuu. Retket, osallistuu jos ehtii ja jaksaa. Tää yhteisöllisyys, joka perustuu vapaaehtosuuteen. Plus tämä sijainti, sitä ei voi liikaa korostaa, tää sijainti on aivan ehdoton. Kaikki yhteinen toiminta, ja kaikista eniten henkilökunta. Kaikki ryhmät, kaikki harrastukset, käynnit, erittäin mielenterveydellisesti tärkeetä. Voi aina jutella jonkun kaa, jos on sydämellään jotain asiaa.”

”Tässä on paljon positiivista. Kaikki palvelut, jotka löytyy. Se, että saa aamiaista, ja lounasta torstaisin. Ryhmät, jotka saa minut vähän sosialisoitumaan, ja totta kai ohjaajat, jotka ovat aina niin positiivisia. ”

”No kesäaikaan toi sisäpiha totta kai. Siel on kiva käydä ja katella sitä lainausmerkeissä Eedeniä mikä siellä on ja nähdä siellä talon ystäviä ja tuttuja ja tulevia tuttuja ja lähteviä tuttuja, mutta se on erittäin hyvä.”

”Piha, aurinko ja ihmiset.”

Mitä voisimme tehdä paremmin?

 

”No se on aina hieman hankalaa. Tää on rauhallinen paikka eikä täällä mitään varsinaista harrastuksia ole, niin en kaipaa oikeestaan mitään parannuksia.”

 ”Parempaa tiedotusta. Meille se on voinu vähän jäädä jälkeen. Joks sää tiedät, ja on menny ohi jo.”

”Hyvin, hyvin monta asiaa. Huomioonottaminen oikeestaan, asukkaiden ja ohjaajien.”

”Ei miun mielestä mittään, että työ teette paremmin ku hyvin. Paremmin ei voi tehä sillee. Tai vois tietenki käydä minun luona tiskaamassa astiat joskus ja.. no ei oikeesti!”

Mikä on lempipaikkasi Vieraskodissa? 

 

”Takapiha, aurinko.”

”Oma koti. Siis oma kämppäni.”

”No se on nyt omassa pesässä, nojatuoli telkkarin edessä. Kesäsin voi tuolla pihalla käydä istuskelemassa. Ja ruokapaikka tietysti tässä, kun tässä on tarjoilut niin tässä on sitten mukava käydä.”

”Ruokasali kaikkien kasvien takia.”

”Oma koti. Ja toi sisäpiha varsinkin sit kesällä ku siel on niitä kasveja mitä saa itekkin hoidella sit sovitusti. Ja kaikki hauskat grillijuhlat.”

 

Miksi Vieraskodin kaltaisten paikkojen on tärkeä olla olemassa, vai onko?

 

”En tiedä onko tärkeä olla olemassa, mutta hyvä, että on olemassa.”

”On tärkeä olla olemassa. Joo, en tiedä missä oisin ilman tätä paikkaa, et tää jopa pelastaa henkiä.”

”On. Tiedän sen kokemuksen äänellä, että on tärkeetä ihmisille joil ei oo mitään. Mä oon yks esimerkki. Ihmisel, jol ei ollu mitään enää tarvet edetä elämässään.  Ei enää ollu mitään tulevaisuutta, ei ollu mitään. Halus vaan nukkua eikä herätä enää. Joten meitä on paljon, jotka elelee kaduilla. Jos omaa halua löytyy, apua löytyy. Mä sain apua. Mä sain apua hirvittävällä tuurilla ja mua ei oltu unohdettu, ja meit on paljon. Mä oon saanu mahdollisuuden ja mä toivon että.. tuol on paljon ihmisiä, jotka ansaitsis sen mahdollisuuden myöskin.. Joskus asiat ei mee niin kun itse haluaa. Tän talon asukkaat tietävät.”

”Tämä on paras tapa mielestäni päästä takaisin normaaliin elämään elämänkolhujen jälkeen.”

”On tärkeää olla olemassa, koska tuota, nää sosiaalipoliittiset jutut mitä nyt käydään läpi just taas, niin näiden pitäs limittyy paremmin toisiinsa. Ja sit se, että ihmisten pitäs tulla toistensa kaltaseks siinä mielessä, että ne ottas huomioon näitten ihmisten tarpeita, ja sitten sitä kautta taas sitä näiden asuntotilanteiden takii, niin nää on nyt ihan super tärkeitä.”

Mitä toivot tulevaisuudelta?


”Mä toivon vaan omille lapsille terveyttä ja mitä nyt itte vielä porskuttelee tässä niin itellekin vaikka, ettei tarvis jäädä kitumaan. Että ihan normaali terveyttä.”

”Duunipaikkaa ja nähdä minun lapsia.”

”Aikani täällä asuttuani toivottavasti saan asunnon Itä-Helsingistä, mutta ei sillä oo kiire. Toivon tulevaisuudelta terveyttä, ja että pysyy itse tällä valitsemallaan tiellä. Ei oo helppoo, mutta sinne päin olen menossa. Toivon tulevaisuudelta hyvää kaikille ihmisille.”

”Että poika saisi asunnon.”

”Miljoona markkaa, eiku anteeks euroa.”

”No, siihen nyt ei osaa sanoa mitään, kun vanha sanonta: rauhaa ja rakkautta.”

”Onnellisuus.”