Helsingin Vieraskoti

Helsingin Vieraskoti 140 vuotta

Vieraskodissa juhlittiin lokakuussa 140-vuotista taivalta. Juhlavieraat toivotettiin tervetulleeksi entisaikojen malliin ”vartija-Oivan” toimesta. ”Onko maksusitoumus kunnossa? Löytyykö laukusta vettä vahvempaa?” Vanha uniformukin löytyi varastojen kätköistä. Talon historiaan oli mahdollisuus tutustua myös valokuvanäyttelyn kautta.

Historiasta nykyhetkeen meidät johdatteli asukasedustajan haastattelu ja Asukkaan ääni -video, jossa asukkaat jakoivat ajatuksiaan muun muassa kodista, Vieraskodista ja tulevaisuudesta. Koska asukkaat ovat talon sydän, haluttiin heidät pitää juhlan keskiössä myös ohjelmaa suunnitellessa. Pelle Miljoona ihastutti talon väkeä ja muuta juhlayleisöä elävällä musiikilla. Juhlissa oli esillä myös asukkaiden taidetta.

Hallituksen puheenjohtaja Markus Österlund toi terveisensä hallitukselta, ja pitkäaikainen hallituksen jäsen Bo Ekman piti liikuttavan puheen jakaen vuosikymmenten takaisia kokemuksiaan lapsuudestaan Vieraskodin työntekijän lapsena talossa asuneena. Tasavallan presidentti ei ehtinyt paikalle, mutta lähetti tervehdyksen, jonka asukkaamme lopuksi luki juhlaväelle.

Juhlapäivä huipentui asukkaiden jatkoihin, joissa tarjolla oli muiden juhlapöydän antimien lisäksi asukkaiden toiveesta naapuriravintolan pizzaa. Jatkoilla pyöri niin Asukkaan ääni -video, kuin 80-luvulla kuvattu arkistojen aarre Vieraskoti -dokumenttielokuva. Kiitos kaikille tähänastisen taipaleen mahdollistaneille, juhlaväelle, työntekijöille ja ennen kaikkea talon sydämelle: meidän asukkaille.